Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderilen astronotlar ve uzay araçlarının Dünya’ya dönüşü büyük bir hazırlık gerektiriyor. Uzun yıllardır, bilim insanları ve astronotlar, uzayda çeşitli deneyler ve araştırmalar gerçekleştirmektedir. Uzay ajansları ve şirketler ise önemli hazırlıklar yaparak ISS’e çeşitli uzay araçları ve astronotlar göndermektedir. Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 5 Şubat tarihinde ISS’den ayrılacak ve 12 saat süren bir yolculuktan sonra okyanusa iniş yapacaktır. Astronotların Dünya’ya dönüşü için uzay aracı ve astronotlara öncelikli ve alternatif iniş alanlarına karar verilmektedir. İniş süreci öncesi, rüzgar hızı, dalga aralığı, yağmur ve şimşek ihtimalleri gibi konuların da değerlendirilmesi gerekmektedir.
Astornotlar istasyondan Dünya’ya dönmek istediklerinde prosedürleri gözden geçirerek hazırlıklar yapmaktadır. Dünya’ya geri dönüşün hesaplanmasında atmosfere girildiğinde yaşanacak sürtünme ile aerodinamik hesaplamaları, güvenli şekilde sürecin tamamlanması için önemlidir. Dünya’nın atmosferi uzay aracı için doğal bir frenleme mekanizması görevi görerek, aracın yavaşlamasını sağlamaktadır. İniş modülünün termal koruması sayesinde atmosferle mücadele edilerek modülün hızı azalıyor.
Uzay aracı Dünya atmosferine tekrar girdiğinde, ses hızından daha hızlı hareket etmekte, sıcaklık artmakta ve hava yoğunluğu azalmaktadır. Sonrasında inişin güvenli bir şekilde tamamlanması durumunda kurtarma ekipleri bölgeye gider. Uzay aracı kapsülü, gemiye alınarak girişi açılır ve astronotlar kapsülden çıkarılır. Astronotlar Dünya’ya döndüklerinde özellikle yürümekte zorluk çekebilmekte, hasta hissedebilmekte ve gerekli sağlık kontrolleri yapılmaktadır. Uzay aracıyla Dünya’ya dönme süreci ortalama 4 ile 12 saat arasında değişkenlik göstermektedir.