Kastamonu’nun yaylalarında aralıklarla devam eden yağış ve sisli hava, ortaya kartpostallık imajlar çıkardı. Her mevsim başka bir hoşluğa bürünen yaylalar havadan görüntülendi.
Türkiye’nin eşsiz tabiat görünümlerine sahip, tabiat ve tabiat turizminin merkezlerinden Kastamonu’da yaylaların sisli manzarası renkli imgeler oluşturdu. Kastamonu’nun Araç ilçesinde yer alan yaylalar, doğal hoşlukları, geniş ormanlık alanları ve görüntülü piknik yerleri ile yaz turizmi için vatandaşların uğrak yeri haline gelmeye başladı. Araç ilçe merkezinden başlayarak 58 kilometrelik rota üzerinde birbirine temaslı 33 yaylada, tesirli olan sağanak yağışların akabinde ortaya çıkan görüntü görenleri mest ediyor. Yöresel mimariye uygun yapılan yayla meskenleri, bu özgün atmosferin tamamlanmasına katkı sağlıyor. Yöreye has bitki örtüsü ve bol su kaynakları ile tabiat mükemmeli yaylalar, komşu vilayetler ve ilçelerden gelen ziyaretçiler için vazgeçilmez bir uğrak noktası haline geldi.
Doğa sporları tutkunlarının uğrak noktası olan Kastamonu’nun Araç ilçesindeki yaylalar, ziyaretçilerine unutulmaz bir tabiat tecrübesi yaşatıyor. Ulaşımın hayli kolay olduğu yaylalar, sıcak yaz günlerinde serin ve huzurlu bir kaçış noktası olarak tercih edilirken, mahallî ve yabancı turistleri ağırlamayı bekliyor. Türkiye’nin şimdi keşfedilmemiş tabiat olağanüstüsü Araç yaylaları için Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından yeni rota çalışmaları da devam ediyor.
“Araç’ta 58 kilometrelik rotada toplam 33 tane yayla var”
Araç ilçesinde belirledikleri rota içerisinde 58 kilometrelik alanda 33 tane yaylanın olduğunu söyleyen Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Vazifelisi Hikmet Haberal, “Kastamonu’nun Araç ilçesinde bulunan Fındıklı ve Gölcük yaylalarında bulunuyoruz. Büsbütün klâsik yaylacılığın sürdürülmesi gereken bir yayla. Lakin şu anda bir hane bu geleneği sürdürüyor. 70’den fazla büyükbaş hayvanı bu yaylada otlatıyorlar. Fındıklı yaylasından sonra Munay Mağarası, Tavşanlı yaylası, Geley yaylası, Soğuova yaylasına kadar devam ediyor. İlçe merkezinden yayla noktası olarak Sindere yaylasından Yuvaca yaylasına kadar toplamda 58 kilometrelik bir yayla rotası var. Bu güzergahta toplam 33 tane yayla var. Bu yaylalarda birkaç adedinde yaylacılık faaliyetleri devam ediyor. Başka yaylalar atıl vaziyette duruyor. Kültürel manada yayla mimarisi olan yaylalarımız mevcut. Çok hoş yaylalar var. Susuz Yaylası çok kalabalık. Bu yaylalar kültürel miraslarımızdır. Burada birçok turizm aktivitesi de yapılabilmektedir. Burada kamping alanları var, kamp yapabilir, karavan ile konaklayabilirsiniz. Flora ve sauna çeşitliliği çok fazla. Fındıklı Yaylası, yaylacılığın sürdürüldüğü bir yerdir. Klasik olarak mimarisi çanta tipi konutların yaşatıldığı yer bu bölge oluyor. Fındıklı Yaylasını, turizm gelişme ve muhafaza bölgesidir. Yayla turizm noktası olma özelliği taşıyan bir yerdir burası. Burasını yayla turizmine kazandırmak istiyoruz. Hedefimiz mahallî halkın kırsal iktisada katkı sağlamasıdır” dedi.
Yaylalarda vatandaşların hayvanlarını otlatmaya başladığını tabir eden Haberal, “Doğu Karadeniz’deki yaylalar, yamaçların üzerindedir, denize paraleldir. Dağların eteklerinde kurulmuştur. Kastamonu yaylaları yüksek rakımdadır lakin büsbütün düzlük, ormanlık, yeşillik alanlarda çimenlerin bol olduğu bölgelerdedir. Yaylaya çıkıp taze süt, hayvanın etinden ve sütünden faydalanmak için doğal hayvansal eserler elde etmek için yaylalar ön plana çıkarılmaktadır. Yaylalar bizim geleneğimizde ömür kültürümüzdür, Türk örf, adet, gelenek ve göreneklerimizde vardır” diye konuştu.